UPU – SMURD

UNITATEA DE PRIMIRI URGENŢE(UPU) este o structură special pregătită, destinată triajului, evaluării şi tratamentului de urgenţă ale pacienţilor cu afecţiuni acute, care se prezintă la spital spontan sau care sunt transportaţi de ambulanţe;
UPU este deschisă  tuturor  pacienţilor care solicită acordarea asistenţei medicale de urgenţă în urma apariţiei unor acuze acute noi sau pe fondul unor afecţiuni cronice.

De mai bine de un an de zile prin infiintarea serviciului SMURD serviciul mobil de urgență ,reanimare și descarcerare medicii și asistenții din UPU prin intermediul ambulanței de terapie intensivă, asigură și asistență medicală de urgență în prespital la pacienții aflați în stare critică.

Dr.Moldovan Adriana-Maria

Medic primar – medic şef, Medicină de urgenţă

Bilanț activitate:

În anul 2012 au fost asistate un total de 56 631 solicitări, reprezentând o medie lunară de 4719,3 .
În primul trimestru al anului 2013, au fost asistate un total de 1 5486 solicitari (din care 934 au fost interventii SMURD), reprezentând o medie lunară de 5162 solicitări și o medie zilnică de 129,05 solicitări.

Asistența medicală de urgență la nivel UPU se desfășoară în trei mari zone:

1.Camera de resurcitare unde se acordă  asistența medicală de urgență pacienților aflați în stare critică sau cu potențial de agravare care pune în pericol viața pacienților.

2.Camera de tratament imediat– spațiul destinat  evaluării investigării monitorizării și inițierii tratamentului de urgență medico-chirurgical pacienților care  la preluare  au funcțiile vitale stabile dar prezintă  posibilitatea agravării pe termen scurt.

3.Camera de urgenta minore – spațiul de tratament pentru pacienții cu afecțiuni acute dar care nu pun viața  în pericol imediat.

Structuri de prim acces,  premergătoare zonelor de tratament:

Biroul de informare/documentare – punctul de la care publicul poate obţine informaţii orientative legate de problemele lor, precum şi locul unde se înregistrează pacienţii sosiţi în UPU, indiferent de modalitatea de sosire.

Spaţiul  pentru primire/triaj – asigură  mecanismul sau procedura prin care pacienţii care se prezintă în UPU sunt evaluaţi şi clasificaţi, la sosire în UPU, de către o persoană competentă (medic sau cadru sanitar mediu), luând în considerare starea lor clinică şi acuzele cu care se prezintă, corelate cu vârsta şi antecedentele acestora, stabilitatea funcţiilor vitale, potenţialul de agravare a stării lor, necesitatea instituirii unui tratament sau a efectuării unor investigaţii, precum şi alte date considerate relevante astfel încât să fie stabilită prioritatea cu care un pacient este asistat şi nivelul de asistenţă necesară acestuia

IMPORTANT

ÎN ATENŢIA PACIENŢILOR ŞI A APARŢINĂTORILOR!

În cadrul acestei unităţi accesul la spaţiul de tratament se face pe baza triajului care stabileşte prioritatea din punct de vedere medical. Dacă cazul dumneavoastră nu reprezintă din punct de vedere medical o prioritate imediată, este posibil să aşteptaţi mai mult timp până la eliberarea unui loc pentru consultaţii şi a unui medic care să vă consulte.

 

Alţi pacienţi pot fi preluaţi imediat chiar dacă au sosit cu mult după dumneavoastră, având o prioritate medicală mai urgentă decât dumneavoastră. Sunteţi rugaţi să nu încercaţi SUB NICIO FORMĂ să influenţaţi decizia personalului medical în vederea obţinerii unui acces mai rapid. ÎN CAZUL ÎN CARE VĂ SIMŢIŢI MAI RĂU, vă rugăm contactaţi asistentul din punctul de triaj în vederea reevaluării stării dumneavoastră.

Mulţumim pentru înţelegere.

Extras  Art.50 din ORDIN Nr. 1706 din 2 octombrie 2007 privind conducerea şi organizarea unităţilor şi compartimentelor de primire a urgenţelor

Criteriile de internare a pacienţilor din UPU (conform OMS 1706/2007, art. 68 sunt următoarele:

  1. pacientul este în stare critică;
  2. există posibilitatea apariţiei unor complicaţii care pot pune în pericol viaţa pacientului;
  3. afecţiunea pacientului necesită monitorizare, investigaţii suplimentare şi tratament de urgenţă la nivel spitalicesc;
  4. pacientul trebuie să fie supus unei intervenţii chirurgicale de urgenţă;
  5. simptomatologia şi starea clinică a pacientului corelată cu alţi factori, cum ar fi vârsta, sexul etc., pot fi cauzate de o afecţiune gravă chiar dacă testele şi investigaţiile paraclinice nu dovedesc acest lucru la momentul efectuării lor;
  6. elucidarea cazului necesită investigaţii suplimentare ce nu pot fi efectuate la momentul respectiv, iar starea pacientului nu permite externarea;
  7. afecţiunea de care suferă pacientul nu permite autosusţinerea, iar pacientul locuieşte singur şi este fără aparţinători;
  8. alte situaţii bine justificate în care medicul din UPU/CPU sau medicul de gardă dintr-o secţie consideră necesară internarea pacientului.

UNDE APELEZI ATUNCI CAND MEDICUL TĂU DE FAMILIE NU MAI ESTE ÎN PROGRAM (respectiv seara, noaptea, sâmbătă şi duminică şi sărbătorile legale) și ai o problemă de sănătate care nu face obiectul consultațiilor UPU?

Vezi centrele de permanență!!!