Prof. Dr. Virgil Enătescu a incetat din viata

Prof. Dr. Virgil Enătescu a incetat din viata

A încetat din viață dr.Virgil Enătescu, o uriașă personalitate a medicinii sătmărene și naționale

O nouă pierdere grea pentru lumea medicală sătmăreană și națională. Dr. Virgil Enătescu a decedat joi, 22 octombrie, cu câteva zile înainte de a împlini vârsta de 80 de ani.

Cunoscut ca o somitatea in lumea medicala, a ciberneticii, antropologiei, psihiatriei, a știintelor cognitive, doctorul Virgil Enatescu l a fost inclus în cartea ”500 Greatest Geniuses of the 21st, adică în rândul celor mai inteligente 500 de personae din secolul XX.

Virgil Enătescu s-a născut în 11 noiembrie 1940 la Brașov. După studiile liceale, absolvite în 1957 la Liceul „Emanoil Gojdu” din Oradea s-a înscris la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca pe care a absolvit-o în 1964.

Și-a început activitatea de medic într-o circumscripșie din Oltenia, la Bîrca după care a lucrat pentru un scurt timp la Laboratorul Clinic al stațiunii balneare din  Buziaș și apoi la Spitalul Clinic de Urgență Loius Țurcanu din Timișoara.

În anul 1970, după ce a dobândit specializarea în psihiatrie s-a stabilit la Satu Mare unde a fost numit șeful secției de Psihiatrie acuți.

A condus secția de Psihiatrie din 1 decembrie 1970 până la pensionare, 15 aprilie 2011.

A fost fost președinte al Consiliului de Admnistrație al Spitalului Județean de Urgență Satu Mare între anii 2014 – 2016.

După Revoluția din decembrie 1989 s-a implicat în politică.

Timp de 4 legislaturi a fost consilier municipal și județean din partea PNL.

Pe tărâm științific a publicat numerose lucrări de specialitate în domenii neexplorate până atunci.

În anul 1977 a susținut prima lucrare de doctorat, la Institutul de Medicină şi Farmacie – Timişoara cu o lucrare ce a constituit la acesta vreme o noutate absolută – analiza comunicării extraverbale în care include şi studiul desenului.

Al doilea doctorat l-a susținut la Academia Română cu o lucrare din domeniul antropologiei culturale.

În anul 1978 apar sub semnătura dr. Enătescu  trei cărţi de specialitate,

În anul 1992 i s-a acordat de către Academia de Științe Medicale premiul ”Gh.Marinescu” iar în anul 1995  este ales membru al  Academia de Științe Medicale din România.

A fost  profesor universitar asociat al Universităţii ,,Babeş-Bolyai” din Cluj şi al Universităţii ,,Vasile Goldiş”; preşedinte al Filialei Satu Mare a Uniunii Medicale Balcanice şi al Societăţii Române de Informatică Medicală.

În lunga și prodigioasa lui carieră a publicat 300 de lucrări ştiinţifice şi a avut 5 brevete de invenţie cu aplicaţii medicale şi 2 certificate de inovator.

A fost membru al mai multor asociații şi comisii de specialitate, din România și din străinătate: Academia de Ştiinţe din New York (1996), Uniunea Medicală Balcanică 1977, preşedinte al filialei din Satu Mare din 1996), Asociaţia Oamenilor de Ştiinţă din România (1984), Asociaţia Mondială de Psihiatrie, Comisia Naţională de Psihiatrie(1978), Societatea Română de Psihoneuroendocrinologie (membru fondator 1990), Societatea Română de Ştiinţe Cognitive (membru fondator 1996), președinte al Federaţiei Române de Psihoterapie, membru în Consiliul Ştiinţific al Revistei Române de Psihiatrie, etc.

În anul 2016, prin intermediul Academiei Medicale din România, cu sprijinul doctorului Enătescu, Spitalul Județean de Urgență Satu Mare a fost dotat cu un angiograf, aparat cu care astăzi, în unitatea medical sătmăreană, se relizează numeroase intervenții cardiovasculare.

Prin decesul dr. Virgil Enătescu medicina sătmăreană și cea națională suferă o grea și ireparabilă pierdere.

Pe această cale, conducerea SJU Satu Mare, întreg corpul medical transmite sincere condoleanțe familiei îndoliate.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!