17 Nov Ziua Internationala a Prematurului – 17.11.2017
Prematuritatea
– mai mult decât a fi născut prea repede
În condiţiile în care în ţara noastră naşterile premature reprezintă 10% din totalul naşterilor şi Romania se află în momentul de faţă printre ţarile cu cea mai mare rată de mortalitate infantilă din Europa, a discuta despre această categorie de pacienţi, mai ales azi, când sarbătorim Ziua Mondială a Prematurilor, este un lucru care se impune de la sine.
In mod extrem de plastic, cineva afirma la un moment dat, că viaţa unui copil născut prematur, încă din primele clipe este ca şi “mersul pe sârmă fără plasă de siguranţă”, iar o armată de oameni, înzestraţi cu dăruire şi cea mai modernă tehnologie încearcă să compenseze ceea ce natura ar fi făcut cu uşurinţă în burtica mamei.
Un prematur este un nou născut care se naşte înainte de 37 de săptămâni de gestaţie…cu cât mai devreme, cu atât va fi mai grea adaptarea la lumea exterioară…Fiecare minut petrecut în plus în burta mamei contează….
Copii prematuri nu sunt complet dezvoltaţi în momentul naşterii, de aceea ei vor arăta diferit faţă de aşteptări. De cele mai multe ori mamele văd pentru prima dată nou născutul direct în incubator, cu o multime de tuburi şi fire ataşate acestor fiinte atât de fragile. Ei nu sunt încă pregatiţi pentru viaţa din afara uterului mamei, sunt precum “o casă pe care familia tocmai o construieşte şi brusc este nevoită să se mute în interior, înainte ca ea sa fie finisată, unde multe lucruri lipsesc, iar altele nu functionează”. Un prematur nu are încă suficient de mature anumite funcţii vitale ale organismului pentru a face faţă singur agresiunilor mediului inconjurător, de aceea acestea trebuie suplinite de aparate şi priceperea medicilor. Nu îşi pot asigura temperatura corporală, de aceea trebuie să stea în incubatoare care le dau căldura şi umiditatea necesare. Plămânii sunt câteodată insuficient dezvoltaţi şi este necesară administrarea de medicamente sau, în unele cazuri de ventilaţia mecanică. Ochiul este mult prea sensibil la oxigen şi din această cauză se poate ajunge la complicaţii, care pot cauza chiar orbire. Şi lista organelor imature a căror funcţie trebuie suplinită este chiar mai lungă: creier, inimă, tub digestiv…cu alte cuvinte viaţa unui prematur din momentul naşterii şi până la externarea din spital (care se face aproximativ la data la care ar fi trebuit să se nască acest copil, în condiţii normale) depinde în primul rând de priceperea şi dedicarea unei echipe complexe formată din medici, asistente şi infirmiere, toţi aceştia ultraspecializaţi în neonatologie şi terapie intensivă la nou nascut şi de dotările specifice necesare îngrijirii acestor pacienţi cu totul speciali – incubatoare, sisteme de resuscitare la naştere, aparate de ventilaţie mecanică, aparate de monitorizare moderne….lista este lungă.
O astfel de secţie se găseşte la Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare, unde medici, asistente şi infirmiere asigură linii de gardă permanente, pentru monitorizarea 24 h pe zi, 7 zile pe săptămână, a tuturor copiilor născuti în acest spital, mai ales a celor născuti înainte de vreme sau cu nevoi speciale după naştere. În 2016 în Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare s-au născut 1944 de copii, dintre care 122 prematuri.
Aici îngrijirea copiilor se face cu dragoste dar şi cu stricteţe, acordându-se o mare atenţie monitorizării permanente a micuţilor. Aici viaţa este pe primul plan, chiar dacă câteodată ea începe printr-o luptă, în cazul copiilor prematuri, o lupta pe care personalul spitalului este determinat să o câştige de fiecare dată! Secţia a fost recent renovată şi dispune de aparatura necesară îngrijirii prematurilor.
În această zi, şi nu numai, dorim să încurajăm viitoarele mame să apeleze cu încredere la serviciile oferite de Secţia de Neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare.